TIEDOTE. Vain 17 prosenttia taloustieteilijöistä pitää todennäköisenä, että koronakriisin aiheuttamaa talouden pudotusta seuraa nopea palautuminen. 47 prosenttia ekonomisteista on väitteen kanssa eri mieltä ja peräti 37 prosenttia epävarmoja. Ekonomistikone selvittää ekonomistien kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.
Kommenteissaaan ekonomistit toteavat, että toipumisen nopeus riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka nopeasti rajoitustoimia saadaan puretuksi meillä ja muualla. He näkevät riskeinä kriisin pitkittymisen aiheuttamat konkurssit sekä epidemian mahdolliset uudet aallot.
Ekonomistikone.fi-sivustolla julkaistiin tänään vastaukset kahteen uuteen koronavirusepidemian talousvaikutuksia käsittelevään kysymykseen. Toinen kysymyksistä käsittelee koronavirusepidemian vaikutuksia pitkän ajan talouspolitiikkaan. Kymmenen prosenttia taloustieteilijöistä näkee, että edessä on siirtyminen tiukemmin säänneltyyn talousjärjestelmään. Tämänhetkisen tiedon valossa on todennäköistä, että Suomessa on tarpeen siirtyä pitkäksi aikaa huomattavasti interventionalistisempaan talouspolitiikkaan, jossa kilpailun ja markkinamekanismien roolia vähennetään ja julkisen vallan sääntelytoimia lisätään merkittävästi -väittämän torjuu enemmistö eli 73 prosenttia taloustieteilijöistä, 14 prosenttia epävarmoja ja kaksi prosenttia vailla mielipidettä.
Mikä EKONOMISTIKONE on?
Vuonna 2017 aloittaneella Ekonomistikone.fi-sivustolla suomalaisekonomistit, muunmuassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola ottavat kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön, esimerkiksiEkonomistikoneen graafit ovat vapaasti ladattavissa ja julkaistavissa lähde mainiten.
Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli. Paneeliin on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulais-professorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä (25 %). Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat ja tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat. Paneelin ja sivuston esikuvana on ollut yhdysvaltalainen IGM Economic Experts Panel.
Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen. Paneelille esitettävät kysymykset valitsee ekonomistipaneelin raati: Mika Maliranta (pj), Essi Eerola, Kaisa Kotakorpi ja Roope Uusitalo.
Ekonomistikoneen tiedote 15.4.2020 STT Infossa